Kennel

Kennel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

År 2007 var det dags att köpa en ny Airedalevalp, denna gång med tanke på utställning och eventuell avel. Copperstone LR Triss Angel är en tik uppfödd av Maureen Klerell som numera bor i Falkenberg. Då jag tidigare var fodervärd till Triss mormor Copperstone Danish Roxanne var det naturligt att nästa valp skulle komma från samma kennel.

 

 

Roxanne blev 12 år och hann med att uppfostra sitt barnbarn Triss under ett år. Då jag haft airedaleterrier sedan över 40 år tillbaka känner jag rasen väl och det är särskilt roligt att Triss blev champion så snabbt på utställningarna. Höftledsröntgat har jag gjort på mina airedales sedan 1960-talet och alla har varit u.a. Detta är viktigt för mig då hästar alltid varit mitt stora intresse och hundarna fått följa med mig på ridturerna. Lisjös vackra omgivningar ger tillfälle till många fina ridturer och Triss älskar att få på sitt reflextäcke, vilket innebär en tur i skog och mark på minst en mil. I Triss MH-test kan man se att jaktinstinkten är låg vilket är en fördel då mina hundar alltid går lösa både hemma på gården och vid vistelse i skog och mark såväl vid svamp- och bärplockning som vid ridturer.

 

 

Roxanne användes av husse vid stötande jakt på rådjur, men kunde väl skilja på när det var dags för ridtur och reflextäcket kom på. Vid ridturerna fick rådjuren springa förbi. Jakten har fått vara för Triss del och istället har hon fått träna Agility på Surahammars brukshundklubb med matte.

 

 

 

TIKAR

 

SEUCH Lisjös Ester

 

SEUCH Lisjös Britta

 

SEUCH Copperstone Passion For Liza

 

 

HANAR

 

C.I.B. NORDUCH VCH Lisjös Isak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Best In Show-4 Uppfödargrupp Köping 2012

 

Bästa uppfödargrupp Airedalegillets Open Show 2011

 

Bästa uppfödargrupp Airedaleterriergillets Open Show Mölle 2012

 

 

VILL DU HA EN HUND?

Artikel som jag skrev i tidningen Airedaleterriern nr 2 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivanhoes Igor, ”Higgins” f. 1967

 

Vill du ha en hund? Jag trodde jag drömde, mamma och pappa frågade om jag ville ha en hund. Jag hade just kommit hem från lasarettet och måste ha varit riktigt sjuk eftersom de frågade det! Jag var 17 år och gick första året på gymnasiet och året var 1967. Jag som sedan jag var 6 år tjatat om egen häst men aldrig någonsin frågat om en hund. Det var bäst att smida medan järnet var varmt. Besök på biblioteket, hem med hundlexicon. Helst hade jag velat ha en schäfer men eftersom min bror som just flyttat hemifrån blev avundsjuk och snabbt köpt en schäfer så skulle jag minsann inte ha någon sådan. Jag fick syn på en bild av en airedaleterrier och bestämde mig direkt ”en snygg, ståtlig, aristokratisk – julbock”. En sådan ville jag ha! Närmaste kenneln Kennel Red Line i Kvicksund hade inga valpar just då men Kennel Ivanhoe i Vallentuna hade. Hem kom Ivanhoes Igor eller Higgins som han kallades för.

Higgins fick sedan följa med och bo i studentkorridor i Uppsala då matte pluggade kemi. Djungeltelegrafen gick då intendenten var på väg och Higgins skulle gömmas under någons säng, man fick inte ha hund i studentkorridor. Higgins hade egen stol vid bordet under korridorsfesterna. Higgins blev 8 år och matte hade då vid 3:e försöket kommit in på Kungliga Veterinärhögskolan i Stockholm, där man fick ha hund med i undervisningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asta och jag på väg till skolan

 

I andra årskursen 1975 då Higgins gått ur tiden köpte matte två tikar från Kennel Ivanhoe, Asta 8 veckor och Ina 5 månader. Vid den tiden hade då de som inte redan hade hund, skaffat sig en. Hundarna fick vara i ett stort rum nere hos vaktmästarna och släpptes lösa ut varje rast, de var en sisodär 30 stycken, flest valpar. Jag ställde ut Asta och Ina i Marmorhallarna i Stockholm 1975. På kritiken stod det ”hundarna ej i utställnings trim”, jag som tyckte jag trimmat så bra. Det blev istället några starter och pris i apellklass spår på brukshundklubben. Ina flyttade så småningom till mina föräldrar som saknade hund efter Higgins.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag med Asta och Ina på utställning i Marmorhallarna

 

Asta följde med sin matte landet runt på vikariaten som distriktsveterinär. Asta charmade alla pensionatsägare och hos Ingrid och Figge i Ödeshög låg nyckeln under mattan och något gott i kylen åt både Asta och matte då de kom hem mitt i natten efter jourresorna. Inte heller i Storviks pensionat var det något hinder att ta in Asta i köket. Hos tant Rut i Valdemarsvik satt Asta och åt pepparkakor vid köksbordet trots att någon hund var det inte frågan om att ta med in i inackorderingsrummet. Tant Rut frågade sedan varje gång jag skulle vikariera om inte Asta skulle komma med.

Asta tyckte aldrig om barn, det kom 3 stycken till huset, men accepterade att de fanns och barnen respekterade också att Asta skulle få vara i fred där hon låg och spanade över gården i trappfönstret på Lisjö. Asta slutade sina dagar 13 år gammal på Lisjö där hon ligger i trädgården under en stor ek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asta, jakthunden Nila och David (nu 33 år gammal)

 

Efter några år med rottweiler (hur lätt var det inte att lära en rottweiler att apportera jämfört med en airedale) och samtidigt uppfödning av dvärg- och toy pudel under kennelnamnet Lisjös, blev det åter airedale. Nu kom Copperstone Danish Roxanne till huset. Maureen hade ju hjälpt mig att trimma Higgins när hon bodde i Eskilstuna så det blev en tur till Norrköping där hon nu bodde. Dotter Charlotte som var med valde bestämt ut ”den valpen”! Men ”den valpen” hade ett litet ärr på ena ögat så vi fick inte köpa den trots att matte veterinär sade att det inte spelade någon roll och att hunden inte skulle lida av det. Fodervärdsavtal skrevs istället. Roxanne fick 2 kullar och i sista kullen blev det 5 champions varav 4 blev kvar i Kennel Copperstone. Roxanne blev 12 år.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David med Roxanne och sin pudel Gissa

 

Det var dags att köpa ny valp igen, nu med sikte på uppfödning. En valp med Roxanne som mormor skulle det bli och pappan Ryan hade noga studerats på flera utställningar. Vi fick vänta ett år på valpen Copperstone LR Triss Angel ”Triss”. Triss fick ettår tillsammans med sin mormor vilken uppfostrade henne väl att stanna på gården så att hon alltid kunde gå fritt.

Triss är nu stammamma på kenneln och har haft 3 kullar, kvar i kenneln är förutom Triss, Isak, Ester, Britta och så Isaks valp Liza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerstin och Triss

 

Så kan det gå när föräldrarna frågar ”Vill du ha en hund”.

Kram från Kennel Lisjös

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valpkullar

 

 

f. 2017-02-20 SE UCH SE VCH Lisjös Britta X

LPIII RLD N RLD F RLD A RLD M

Dante Von Erikson

 

Lisjös Saga Lisjös Loke

Lisjös Siri Lisjös Viggo

Lisjös Rufus

Lisjös Lesley

 

 

 

 

f. 2016-01-25 Dante von Erikson x SEUCH Copperstone Passion For Liza

 

Lisjös Gisela Lisjös Tore

Lisjös Gretchen Lisjös Hubert

Lisjös Asta Lisjös Waldemar

Lisjös Alma

Lisjös Bruna

 

 

 

f.2014-07-10 Catechism Catwhistle (Tommy) x Lisjös Britta

 

Lisjös Bibbi Lisjös Sture

Lisjös Elsa Lisjös Frans

Lisjös Sickan Lisjös Felix

Lisjös Frigg

Lisjös Cindy

 

 

f. 2013-06-04 Pinto Back In The USSR (Clarence) x Lisjös Ester

 

 

Lisjös Stina Lisjös Alexander

Lisjös Isa Lisjös Bruno

Lisjös Isabell

Lisjös Tyra

Lisjös Hilda

Lisjös Cissi

 

 

f. 2012-03-15 Longvue Jackpot Of Saredon (Jax) X Copperstone Lr Triss Angel

 

 

Lisjös Britta Lisjös Kalle

Lisjös Iris Lisjös Harry

Lisjös Sally Lisjös Sixten

Lisjös Lisa

Lisjös Ella

Lisjös Emma

 

 

f. 2011-07-24 Ashgrow Brown Sugar (Bruno) X Copperstone Lr Triss Angel

 

 

Lisjös Tilda Lisjös Assar

Lisjös Cilla Lisjös Algot

Lisjös Rebecka

Lisjös Linea

 

 

f.2010-07-07 Saredon American Gangster (Clyde) X Copperstone Lr Triss Angel

 

Lisjös Ester Lisjös Isak

Lisjös Selma Lisjös Jim

Lisjös Freja Lisjös Tim

Lisjös Vera Lisjös Morgan

Lisjös Cleo

 

 

 

 

WINEHOUSE

We Accept

BANK

Let's Connect